RAID1 naar RAID0

Doel

We zetten twee gespiegelde schrijven (RAID1) op een Synolgy NAS om naar één volume van dubbele grootte op beide schijven (RAID0)

Aanleiding/overwegingen

Mijn oude DS214+ Synology NAS is al enige tijd geleden vervangen voor een nieuwe DS718+. Deze is sneller, heeft meer geheugen en kan ook virtuele machines bevatten. Daarop draait onder Ubuntu versie 20.04 mijn Domotica. De bestaande volumes (4TB in RAID1 wil ik op beide NASsen omzetten naar 8TB. Al jaren werk ik bij upgrades met verdubbeling. 250GB werd 500GB, werd 1TB, werd 2TB, werd 4TB en nu dus 8TB.
De oude disks kunnen dan samen een volume van gelijke grootte als het nieuwe bevatten en als back-up volume dienen en zo nog jaren dienst doen. Het huidig volume zit al weer voor meer dan 80 procent vol. Daarom wil ik nu de DS718+ van 2 x 8TB voorzien. Eerst zet ik in de DS214+ RAID1 (Mirror 2 x 4 = 4TB) om naar RAID0 (Stripe 2 x 4 = 8TB), zodat de DS214+ weer de back-up kan zijn van de DS718+. Zou de DS718+ eens helemaal uitvallen, dan is de DS214+ weer redelijk vlot in te zetten en kan de domotica weer tijdelijk naar een Raspberry pi verhuizen.

Bedenk dat RAID0 één volume krijgt dat zich over twee disks verspreid. Indien één disk defect raakt, ben je alles kwijt. Hoge beschikbaarheid van de DS718+ is gegarandeerd doordat deze 2 x 8TB in RAID1 krijg. Daarnaast wordt ook in back-up voorzien, doordat ik straks de 2 x 4TB uit de DS718 met een RAID0 in mijn PC zet als E: schijf, waar ik dan nog een tweede Back-up van de DS718+ heb. De huidige 4 TB en 2 x 2 = 4TB disks, zou ik weg kunnen doen, maar daar wordt ik niet wijzer van. In de PC, waar ik 8 SATA disks kan aansluiten, kunnen ze samen een volume van 8TB vormen als F: schijf voor de derde back-up. Hebben is hebben!
Een vierde back-up tenslotte komt op een externe schijf, die mee kan naar andere locatie. Het maken van de back-ups is zo geregeld, dat E: eerst naar F: gaat waarna van NAS naar E:. Zo doende zijn er ook nog eens meerdere versies om op terug te vallen. Het maken van de back-ups is uiteraard geautomatiseerd. De DS214+ schakelt ’s nachts aan op tijd en weer uit nadat met rsync de backup is gemaakt.

Voorbereiding

  • Zorg voor een goede gegevens back-up van alle gedeelde mappen.
  • Controleer of alles daar ook daadwerkelijk op staat!
  • Zorg voor een goede back-up van de NAS configuratie met packages/databases en configuratie instellingen via het programma HyperBackup. Deze back-ups moeten niet op de NAS zelf staan, maar op andere gegevensdragers komen.

Uitvoering

Open Opslagbeheer

Raid1-Raid0-01.jpg
Het opslagbeheer overzicht moet een gezond opslagbeheer als uitgangspunt tonen. Volume 1 bevind zich op Opslagpool 1 die van het type RAID 1 is. De Opslagpool staat op zijn beurt op disk 1 en disk 2.
Raid1-Raid0-02.jpg
Daaronder zien we de informatie over het Volume 1.
Raid1-Raid0-03.jpg
Daaronder wordt de informatie van de Opslagpool 1 getoond
Raid1-Raid0-04.jpg
Tenslotte zien we de informatie over beide gezonde disks.
Raid1-Raid0-05.jpg
De Opslagpool moet van ander type (RAID0 i.p.v. RAID1 worden. Dit kan niet zonder gegevens verlies. Daarom moet het volume worden verwijderd. Kies bij Volume de knop “Verwijderen”. Wanneer je bovenstaande melding ziet, komt dat omdat je Volume 1 niet eerst geselecteerd hebt.
Raid1-Raid0-06.jpg
Bevestig de melding als je zeker weet over goede back-up van de gegevens te beschikken. PAS OP. Hebben is Hebben en Weg is Weg!
Zoals bij de overwegingen te zien hoef ik niet zo bang te zijn. Voor mij is het nu slechts de back-up NAS die ik opschoon. De back-up heb ik nogmaals op E:, F: en Extern, terwijl de bron nog bestaat.
Raid1-Raid0-07.jpg
Ter bevestiging wordt het wachtwoord gevraagd.
Raid1-Raid0-08.jpg
Er kunnen afhankelijkheden bestaan waarvoor installatie van pakketten eerst ongedaan gemaakt moet worden. Zorg ervoor ook daarvan eerst een back-up te hebben. Dat hoorde al bij de voorbereidingen.
Raid1-Raid0-09.jpg
Nadat zo nodig pakketten verwijderd zijn, zal verwijdering van het volume 1 wel mogelijk blijken.
Raid1-Raid0-10.jpg
Vrij vlot na de verwijdering komt bovenstaande melding. Daarna kunnen we de opslagpool verwijderen.
Raid1-Raid0-11.jpg
Selecteer de opslagpool en kies voor verwijderen.
Raid1-Raid0-12.jpg
De data is in vorige stap al weggegooid, dus we kunnen door.
Raid1-Raid0-13.jpg
We bevestigen de verwijdering met het wachtwoord.
Raid1-Raid0-14.jpg
Daarna is ook de opslagpool verdwenen.
Raid1-Raid0-15.jpg
We gaan nu een nieuwe opslagpool maken en starten met de knop “Maken” de Wizzard.
Raid1-Raid0-16.jpg
Geef een optionele beschrijving en selecteer het gewenste type RAID 0
Raid1-Raid0-17.jpg
Beide disks zijn al geselecteerd, waardoor de pool beide disks zal bevatten.
Raid1-Raid0-18.jpg
We kunnen de waarschuwing negeren door verder te gaan.
Raid1-Raid0-19.jpg
Ondanks dat de schijven in goede conditie waren en DSM wel eerder was geïnstalleerd, laat ik de schijf controle toch maar uitvoeren.
Raid1-Raid0-20.jpg
Tenslotte kunnen de instellingen bevestigd worden om het proces te starten.
Raid1-Raid0-21.jpg
Terwijl op de achtergrond de verificatie van de schijven plaatsvindt, kunnen we al doorgaan om het volume aan te maken.
Raid1-Raid0-22.jpg
We kiezen voor de aangepaste modus om het volume aan te maken.
Raid1-Raid0-23.jpg
We gaan verder met de bestaande opslagpool.
Raid1-Raid0-24.jpg
De opslag pool omvat de totale capaciteit van de samengevoegde disks.
Raid1-Raid0-25.jpg
We geven het een optionele beschrijving en gaan verder.
Raid1-Raid0-26.jpg
Waarna we bevestigen, zodat het volume aangemaakt wordt.
Raid1-Raid0-27.jpg
Nadat de wizzard klaar is, zien we hoe het volume op de achtergrond nog gecontroleerd wordt.
Raid1-Raid0-28.jpg
In het overzicht zien we nu een gezond systeem, waarvan de achtergrond verificatie nog doorgaat, terwijl we al wel verder kunnen gaan met het inrichten.
Raid1-Raid0-29.jpg
Volgende stap is om de benodigde packages weer opnieuw te installeren. Kies HyperBackup daarna om de eerder veiliggestelde packages, instellingen, databases vanuit de back-up terug te zetten. Het kan zijn dat het nodig is om eerst de onderstaande stappen ten aanzien van de basismap service uit te voeren.
Raid1-Raid0-30.jpg
In FileStation is te zien dat alle gedeelde mappen afwezig zijn op het nieuwe volume.
In bovenstaand overzicht is alleen de back-up map op de USBshare1 te zien.
Raid1-Raid0-31.jpg
Ga naar Configuratiescherm –> Gebruiker en kijk onderin het tabblad “Geavanceerd” Zet daar het vinkje weer aan voor het inschakelen van de Gebruiker basismapservice (indien dat tevoren ook actief was, is dit vanwege het verwijderde volume uitgeschakeld. Door het aan te zetten worden de mappen Home en homes weer gemaakt.

Tot slot kan de back-up met de overige gedeelde mappen weer terug gezet worden.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.